Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutyafélék - Canis lupus képes leírás - Kutyafélék.tlap.hu
részletek »

Kutyafélék - Canis lupus - Kutyafélék.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafelek.tlap.hu » Kutyafélék - Canis lupus
Keresés
Találatok száma - 6 db
A szürke farkas már nincs veszélyben

A szürke farkas már nincs veszélyben

Az Egyesült Államokban levették a veszélyeztetett fajok listájáról a szürke farkast, amely az 1970-es években már a kihalás szélén volt. A legtöbb államban ősztől újra lehet vadászni a farkasra. A szakemberek szerint a farkaspopuláció újra életképes, kitűnő formában van, és rendkívül nagy a genetikai sokszínűsége.

Canis lupus

Canis lupus

A szürke farkas er∓mp;mp;mp;mp;mp;ilde;s állat durva fejjel, robosztus combbal, nagy lábakkal és mély, de keskeny törzzsel, néhány házi kutya fajtáját kivéve, ∓mp;mp;mp;mp;mp;ilde; a legnagyobb él∓mp;mp;mp;mp;mp;ilde; kutyaféle. Az északi hím 2 méter hosszúra is megn∓mp;mp;mp;mp;mp;ilde;het, a farkával együttvéve mely kb. 50 cm hosszú, és tömege 20-80 kg is lehet. A n∓mp;mp;mp;mp;mp;ilde;stények kisebbek a hímeknél.

Egy Farkas

Egy Farkas

A farkas vagy szürke farkas a ragadozók családjába tartozó, kutyaféle állat. Háziasított alfaja a kutya. Tágabb értelemben farkasnak neveznek a kutyafélék családján belül több más fajt is: ezek a prérifarkas, a vörös farkas vagy rőt farkas (Canis rufus) és a sörényes farkas. Szócikkünkben farkas alatt a szürke farkas értendő.

Korlátok között a mexikói szürke farkas

Korlátok között a mexikói szürke farkas

Jó és rossz hírekkel is szolgálhatunk a mexikói szürke farkas (Canis lupus baileyi) szerelmeseinek, akik minden bizonnyal figyelemmel kísérték az elmúlt 5 év erőfeszítéseit, melyek során a természetvédők a faj túléléséért harcoltak Arizóna és Új-Mexikó területén.

Szürke Farkas

Szürke Farkas

Stabilizálódott a szürke farkasok létszáma az USA északi részén. A vadászat esetleges újbóli engedélyezése miatt összecsapott a szövetségi kormány a civil szervezetekkel. A farkasokat az Egyesült Államok területén korábban csaknem kiirtották, szinte teljesen eltűntek korábbi élőhelyeikről. Az 1990-es évek közepe óta azonban nagyszabású visszatelepítési programot hajtottak végre a Sziklás-hegységben. Kanadából hozott farkasokat telepítettek be a területre, sikeresen. Azóta évente átlagosan 24%-kal gyarapodott a farkasállomány Wyoming, Montana és Idaho államokban.

Szürke Farkasok

Szürke Farkasok

A szürke farkas (Canis lupus) hímjét kannak, nőstényét szukának, a fiatalokat kölyköknek, az ivaréretten példányokat süldő farkasoknak hívjuk. Megjelenési formája hasonló, mint a német juhászkutyáé (vö.: farkaskutya), de mellkasa nem olyan erőteljes, nyaka vastagabb, a feje szélesebb, robusztusabb, fülei elállóak. Szemei ferdén ülnek a fejen, a pupilla kerekded. Farka (szemben a német juhászkutyáéval) mindig lógó, hosszú szőrű, lompos farok.

Tuti menü