Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutyafélék - Cikkek, Írások képes leírás - Kutyafélék.tlap.hu
részletek »

Kutyafélék - Cikkek, Írások - Kutyafélék.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafelek.tlap.hu » Kutyafélék - Cikkek, Írások
Keresés
Találatok száma - 12 db
A gyorsulási világbajnok

A gyorsulási világbajnok

A világ leggyorsabb szárazföldi emlős állata, a gepárd másképp öli meg zsákmányát, mint a többi macskaféle, amelyek legtöbbje a gerincoszlopot töri el egyetlen halálos harapással. A gepárd inkább a kutyafélékhez hasonlóan a zsákmány torkát ragadja meg, majd megfojtja. Ehhez a gyilkos művelethez legalább hét-nyolc percig össze kell szorítania állait. A gyilkolás előtt több 100 kilométeres sebességgel ront rá áldozatára.

Aranysakál-invázió a Dunántúlon

Aranysakál-invázió a Dunántúlon

Átrendeződés várható a hazai kisragadozó-piacon, ugyanis egyre nagyobb területen, egyre nagyobb létszámban aranysakálok rémítik mostanában a dunántúli prédaállatok mindennapjait. A valamikor őshonos állat szakirodalma a görénynél is szegényesebb, pedig Toldi vélhetően eleiket pörgette a légben, és "nádi farkas" álnéven állandó vendége volt kicsiny hazánknak. Aztán eltűnt nyomtalan, hogy most 12-16 kilójával, hátrafelé lejtő, kissé csíkos testével visszaszivárogjon, és apró falkákban az őzgidák mellett a rókákat is megeméssze a gyomrában.

Beniluter

Beniluter

A fajta Amerikában és Kanadában nagyon népszerű. Európában régebben a fehér színű német juhászkutyát nemkívánatosnak tartották, de napjainkban egyre jobban elismerik. Szőre sima, félhosszú és teljesen fehér. Középmagas, jól izmolt teste, méltóságos testtartása magabiztosságot kölcsönöz a fajtának. Intelligenciája, kedvessége, elegáns megjelenése, kiváló munkaképessége és rendkívüli hűsége elismerésre méltó. Könnyen kiképezhető, vakvezető, mentő vagy egyéb munkakutyának. Amerikában a rendőrség széles körben használja ezt a fajtát a bűnmegelőzésben, mint kábítószer-kereső kutya. Kiváló őrző-védő, de gyermekszeretete miatt családi kutyának is elsőrangú. Tettre kész jelleme miatt mindenképpen foglalkozást igényel. Marmagasság kanoknál: 60-65cm Marmagasság szukáknál: 55-60cm.

Családbarát, vadász és pásztor kutyák jellemzői

Családbarát, vadász és pásztor kutyák jellemzői

Különleges, exkluzív, tekintélyes, elegáns, és egyszerűbb, olcsó kutyaházak egy helyen. Válasszon álomszép rezidenciát kedvencének. Ha nem tudja pontosan, mekkora kutyaházra van szüksége kutyájának, akkor az oldalon található mérettáblázat segítségére lesz ebben. Ha feliratkozik az ingyenes hírlevélre, akkor hasznos tippeket, tanácsokat kap kutyaneveléssel kapcsolatban, és tagsági kedvezményekhez is hozzájuthat. Minden kutyaház ingyenes házhozszállítással! Látogasson el oldalunkra, ahol egy kis útmutatót is készítettünk, amely segítséget nyújthat kedvence kiválasztásában!

Hova soroljuk a gepárdot?

Hova soroljuk a gepárdot?

'Egy vetélkedőműsorban hangzott el, hogy a gepárd valójában a kutyafélék családjához tartozik. Valóban így van?' Nem, ez nem így van. A gepárd (Acinonyx jubatus) rendszertanilag a ragadozók rendjébe (Carnivora), azon belül a macskafélék családjába (Felidae), az Acinonychinae alcsaládba és az Acinonyx genuszba tartozik.

Kutya

Kutya

A kutya a ragadozók rendjébe tartozó emlős állat. A kutyák a háziasított farkasokból jöttek létre (más elmélet szerint a sakál leszármazottai), egyes becslések szerint hozzávetőlegesen 15 ezer évvel ezelőtt, de más elképzelések szerint ez akár 100 ezer évvel ezelőtt is elkezdődhetett. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a kutyát először Kelet-Ázsiában, talán Kínában kezdték domesztikálni, s az első emberek, akik megtelepedtek Észak-Amerikában magukkal vitték őket. Genetikai kutatások 14 ősi kutyafajtát különböztetnek meg, s mivel ezek közül több is kapcsolatban áll Kínával és Japánnal ezért helytállónak tűnik a kutyák ázsiai eredete. Az idők folyamán kutyafajták százai fejlődtek ki, ma már sok kutya egymástól teljesen eltér akár alakban, nagyságban, vagy színben is.

Kutyák

Kutyák

A kutyafélék családját bemutató rész után a kutyák általános biológiai jellemzőiről, a tenyésztés történetéről olvashatunk. Az egyes fajtákról szóló képekkel illusztrált leírást a könyv végében található kislexon egészíti ki.

Kutyával az emberért

Kutyával az emberért

A kutya és a farkas közötti hasonlóság tudományos megközelítés nélkül is felismerhető. Tehát a közös genetikai és viselkedési jegyek alapján a kutyát a farkas alfajának tekinthetjük, nem pedig egy külön fajnak. Kutatók véleménye szerint a mai kutya őse nagy valószínűséggel a farkas, azok az egyedek, amelyek képesek voltak alkalmazkodni az emberi környezethez - a farkas egyes egyedei több generáció alatt fokozatosan váltak az emberi csoportok tagjaivá. Sokak feltételezései szerint, bizonyos személyiségvonások a kutyában és az emberben egyaránt megtalálhatók. Az Elte Etológiai tanszékén jelenleg olyan teszteken dolgoznak, amelyek segítségünkre vannak a kutya személyiségének, viselkedésének tanulmányozásában.

Nyestkutyát fogtak be Nyíregyházán

Nyestkutyát fogtak be Nyíregyházán

Érdekes állatot fogtak be az Állatbarát Alapítvány munkatársai a közelmúltban egy nyíregyházi családi ház udvarán. A rendőrség lakossági bejelentés alapján értesítette az Alapítványt, hogy egy borz van egy lakóház udvarán. A szakemberek a kiérkezés után befogták az állatot, amelyről elsőször azt hitték, hogy mosómedve, de alaposabban megnézve megállapították, hogy egy nyestkutya.

Hirdetés
Ragadozó emlősök

Ragadozó emlősök

Több európai országban a kíméletlen vadászat kipusztította állományát. Hazánkban irtása a 19. században is bevett szokás volt. Mára a Zempléni-hegységben, az Aggteleki Nemzeti Park területén illetve a Bükkben szórványosan fordul elő. Európában körülbelül 16-18 ezer egyedet tartanak nyilván, a szomszédos Románia 3 ezres állományával első helyen áll. Hierarchikus felépítésű családi közösségben élnek. Ezek ősszel alakulnak ki, amelyben a rangsor harcok során alakul ki. A szervezett forma lehetővé teszi a nagyobb testű álltok elejtését. Területhatárait szagjelzéssel látja el. Vadászkörzetük 6-10 km-es sugarú körön belül terül el (kevesebb táplálék esetén a lefedés terület nő). Kotorékát általában más állatoktól veszi át, és alakítja át igényei szerint, ezek általában vízközelben helyezkednek el. A párok akár életük végéig is kitartanak egymás mellett.

Ragadozónak született: Kutyafélék

Ragadozónak született: Kutyafélék

Sokukra igazi családtagként tekintünk, és olykor még a díványra is felengedjük őket... génjeik mélyén azonban ugrásra készen ma is ott lapul őseik ragadozóösztöne - tessék csak próbaképp az etetőtál felé nyúlni evés közben.

Vadkutyák és vadbivalyok - Új lakók az Állatkertben

Vadkutyák és vadbivalyok - Új lakók az Állatkertben

Érdekes állatokkal gazdagodott a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az ázsiai vadkutyák és a vörös vadbivalyok Magyarországon még soha nem látott látványosságnak számítanak. Az ázsiai vadkutya és az afrikai vörös vadbivaly nem számítanak rokonoknak: egyikük a ragadozók, a másik a párosujjú patások közé tartozik. Egy-két dologban mégis hasonlítanak. Például abban, hogy mindkettőjükre vöröses szőrzet jellemző, illetve, hogy most már a Fővárosi Állat- és Növénykertben is láthatják őket a látogatók.

Tuti menü